W dzisiejszych czasach używamy przeróżnych kosmetyków, poddajemy się operacjom plastycznym. Polepszanie naszego wyglądu często jest agresywne, a już na pewno są to działania jedynie z zewnątrz, bo tak naprawdę najlepszym sposobem np. na piękną cerę, ale też zdrowe i ładne ciało jest działanie od wewnątrz, czyli odpowiednia dieta. Jak więc zadbać o piękną cerę odpowiednim żywieniem?
Witamina A jest silnym antyoksydantem, czyli substancją, która hamuje działanie wolnych rodników, a tym samym opóźnia procesy starzenia się ciała, w tym skóry. Źródłem witaminy A są: masło, żółtka jaj, ryby morskie, marchew, szczaw, zielony groszek, oleje roślinne, szpinak, sałata, dynia oraz jarmuż.
Witamina B2 zapewnia prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz błon śluzowych. Występuje w: ziarnach pszenicy, makreli, jajkach, serze żółtym, wątróbce cielęcej, mleku, szpinaku i płatkach owsianych.
Witamina E ujędrnia skórę, jest silnym przeciwutleniaczem i podobnie jak witamina A opóźnia procesy starzenia się komórek, dodatkowo odpowiada za gojenie się ran oraz zmniejsza rogowacenie skóry. Znajdziemy ją w: szparagach, groszku zielonym, białej fasoli, olejach roślinnych, jajkach, czerwonej kapuście, soi, kiełkach zbóż, czerwonej i włoskiej kapuście, kaszy gryczanej oraz jęczmiennej, brukselce, orzechach, a także w płatkach owsianych.
Witamina C odpowiada za produkcję kolagenu i także jest świetnym przeciwutleniaczem, zawierają ją: owoce cytrusowe, rabarbar, brukselka, cebula, pomidory, ziemniaki, agrest, maliny, truskawki, porzeczki, kalafior, bób, kapusta i brokuły.
Do prawidłowego funkcjonowania skóry niezbędne są również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które powodują lepsze nawilżenie skóry i zmniejszają negatywny wpływ toksyn. Źródłem ich są przede wszystkim tłuste ryby morskie, orzechy, oleje roślinne, orzechy, pestki dyni i migdały.